ONTSPANNEN BEVALLEN MET HYPNOBIRTHING®

HypnoBirthing® is een ontspannen en stressvrije methode om baby’s op een zachte en kalme manier geboren te laten worden. De nadruk ligt op zwangerschap en geboorte, maar ook op prenataal ouderschap en op het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een simpel en eenvoudig programma dat door de jaren heen zorgvuldig is ontwikkeld om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van een geboorte.

Wat is HypnoBirthing®
HypnoBirthing® is een uitgebreide zwangerschapscursus om ouders voor te bereiden op de komst van de baby om met een speciale techniek een veilige, rustige, comfortabele, ontspannende, natuurlijke geboorte te beleven. Het is een dankbare, ontspannen en stressvrije manier om een kindje te baren, gebaseerd op de overtuiging dat alle baby’s in een sfeer van warmte, rust en vreugde geboren kunnen worden.

HypnoBirthing® is een zorgvuldig uitgedacht programma voor diepe ontspanning en zelfhypnose waardoor ouders met natuurlijke baringstechnieken het kindje veilig en gemakkelijk ter wereld brengen. Inmiddels is bewezen dat dit een positief effect heeft op het verloop van de bevalling en op hoe de bevalling ervaren wordt.

De basis bij HypnoBirthing® is dat een lichaam weet hoe het moet bevallen. Daar ligt dan ook steeds de focus. Een geboorte is een natuurlijke, normale en gezonde levenservaring, waarvoor je van nature alles in huis hebt. Net als alle andere dingen die je lichaam als vanzelf doet.

Hypnose
Hypno staat voor hypnose. Wat je tijdens de cursus met hypnose doet, heeft niets te maken met therapie of de showhypnose. Alle hypnose is zelfhypnose, ook als deze geïnduceerd wordt door een therapeut.

Een gehypnotiseerd persoon:

  • is volledig bij bewustzijn
  • is uit vrije wil bij het proces betrokken
  • heeft en houdt zelf de controle
  • voelt zich comfortabel ontspannen
  • is zich bewust van de omgeving en van wat er gebeurt

Tijdens een bevalling is dat de ideale toestand: je lijf werkt optimaal en je brein is kalm, zodat angstige gedachten niet de overhand krijgen. Deze ontspanning train je onder meer met oefeningen die lijken op geleide meditatie en mindfulness. Door oefening kun je die ontspanning steeds gemakkelijker bereiken en verdiepen.

Wat leer je bij HypnoBirthing®?
– de bevalling van begin tot geboorte; wat doen de baarmoeder en de hormonen, wat gebeurt er in het bekken, wat doet de baby?
– ademhalingstechnieken die je lichaam optimaal ondersteunen bij de verschillende soorten weeën
– ontspanningstechnieken en zelfhypnose om relaxed aan de bevalling te beginnen, te ontspannen tijdens de weeën en gemakkelijk tot rust te komen. De zelfhypnose kan zorgen voor een ultiem-diepe hypnose, zodat het lichaam los en volledig ontspannen is en de geboortespieren vrij van spanning naar behoren kunnen functioneren. Dit helpt om de geboorte te visualiseren. Ook helpt het eventuele angsten of beperkende gedachten die een vlotte geboorte in de weg staan los te laten
– technieken voor een positieve houding en kijk op de bevalling en het versterken van (zelf)vertrouwen
– bevalhoudingen die voor comfort en ruimte in de bekken zorgen
– manieren om zelf endorfine (je eigen pijnstiller) en oxytocine (voor effectieve weeën) op te wekken
– informatie over o.a. geboortezorg en ziekenhuisprotocollen, zodat je zelf de regie kunt houden
– de belangrijke rol van de partner
– prenataal ouderschap: contact maken met je baby en leren denken vanuit zijn of haar behoeften tijdens de zwangerschap en bevalling
– het eerste uur na de geboorte van je baby, de kraamtijd en de borstvoeding: informatie voor een ontspannen begin

De cursus bestaat uit vijf wekelijkse lessen van tweeënhalf uur. Je hebt tijd nodig om je de technieken eigen te maken. Het beste starten rond de twintig weken zwangerschap.

Ik kijk ernaar uit om jullie voor te bereiden op de bevalling.

“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself” – Marie F. Mongan